Podovi

6 razloga zašto je dobar izbor podova...

Pod Dacom - Izbor podova Dacom

Podovi kao jedan od najvažnijih elemenata enterijera

Jedan od najznačajnijih elemenata u dizajnu enterijera su podovi. Njihova važnost je u mnogim slučajevima presudna, jer pravilan izbor može otvoriti prostor i istaknuti bitne detalje, a ukoliko izaberete pogrešan, prostor može izgledati zatvoreno i neatraktivno. Stoga, hajde da pogledamo koje su to bitne karakteristike na koje je potrebno obratiti pažnju prilikom izbora podova bilo koje vrste.

6 bitnih karakteristika podova

  1. Vizuelno smanjivanje – uvećavanje prostora

Veličina sobe i veličina poda treba da budu proporcionalne kako bi se održala  ravnoteža. Veličina uzorka poda ima značajan uticaj na veličinu sobe jer ima mogućnost da soba izgleda manja ili veća. Korišćenje manjih šara može pomoći da soba izgleda veće.

  1. Forma i dezen

Uzorci na podovima se odnose na dekorativnu stranu koja je prisutna na površini poda, dok se forma odnosi na oblike podne obloge poput pravougaonika, kvadrata itd. Oblici elemenata podova su veoma blisko povezani sa materijalima podnih obloga jer označavaju njihov stil.

  1. Teksture

Generalno, podni materijali imaju nekoliko problema, a tekstura igra tako kritičnu ulogu zbog uticaja koji ima na ambijent prostorije. Da bi se prostoriji dao određen efekat,  podni materijal može dati gladak izgled, dok gruba i neujednačena tekstura može dati prirodan, ili rustičan izgled. Takođe treba obratiti pažnju za koju namjenu je određena tekstura podne obloge, jer mogu uticati na bezbjednost, stoga klizave površine mogu biti opasne, dok hrapave pomažu u sprječavanju klizavosti na mokrim površinama.

  1. Pravilan izbor dizajna

Podovi imaju veliki uticaj na cjelokupni izgled prostorije, kao neutralan ili kao dominantan element enterijera. Udobnost koju pruža određena podna obloga takođe je jedna od najznačajnijih karakteristika. Zbog toga je veoma značajno da se pod dobro uklopi sa ostalim elementima. U osnovi, dizajn enterijera je kompozicija atraktivnih elemenata koji prikazuju lijep životni prostor.

  1. Boja

Jedan od najmoćnijih elemenata u dizajnu je boja. Izbor boja ima veliki uticaj na naše raspoloženje i mogu izazvati različite vrste osjećanja, što je i naučno dokazano. Generalno, svjetlije boje pomažu u povećanju veličine prostora, dok tamnije boje čine da soba izgleda manja. Dizajn poda je kompozicija šara, obima, boja i tekstura. Oni se kombinuju da postanu jedan element koji dominira prostorom.

  1. Stilovi podnih obloga

Stilovi podova u dizajnu enterijera generalno su podijeljeni na dvije komponente kao što su formalni i neformalni stilovi.

Neformalni stilovi – Predstavljaju neutralnu formu, asimetrične šare i oblike.

Formalni stilovi – Predstavljaju simetrične uzorke pravih linija, geometrijskih figura i uglova.

Zaključak

Dok je naša prva interakcija sa prostorom vizuelna, prvi fizički kontakt koji će osoba imati sa vašim prostorom je pod. Zbog toga je važno ulagati u podove koji će ići u korak sa vašim svakodnevnim životom, ali u isto vrijeme unijeti dašak elegancije. 

Mnogi prave grešku, i ostavljaju podove za kraj. Većina ljudi se posveti ostalim elementima, kao što su zidovi, izbor namještaja i slično. Ali ako pažljivo pogledate fotografiju nekog savršeno uređenog prostora, ili uživo vidite prostor koji vam se sviđa, obratite pažnju na podove i primjetićete da su u takvim slučajevima podovi urađeni besprijekorno. Razlog tome je činjenica da pod predstavlja najveću površinu koja se oblaže nekim materijalom, te su upravo zbog toga glavni faktor u dizajnu enterijera.

Bez obzira na to koji stil dizajna ste izabrali, ne treba zaboraviti funkcionalnost. Kao jedna od najčešće korišćenih površina u našem domu, očekuje se da podovi izdrže stalnu upotrebu, a da pritom budu izdržljivi.

Stoga kod nas možete pronaći različite vrste podova koji spajaju funkciju i savršen dizajn, što znači da možete imati pod savršene boje i dezena, ali i odlične izdržljivosti, te kvaliteta.

Pogledajte ponudu